СПА хотел Вършец "Минкови бани" с. Спанчевци е разположен в полите на връх Тодорини кукли на 2км. от гр. Вършец и на 5км. от Клисурски манастир "Св. св. Кирил и Методий".

Спа хотели Вършец

Красива природа, тишина и спокойствие
 • Клисурски Манастир
  Клисурски Манастир
 • На басейн във Вършец

  3 басейна с минерална вода

 • Ресторанти във Вършец

  Сватби и фирмени партита

 • На почивка във Вършец

  18 планински къщички

 • Ресторанти с градина във Вършец

  80 места на открито сред природата

Туризъм във Вършец

Забележителности и туристически обекти в близост до почивен комплекс Минкови бани

Туристически обекти около хотелски комплекс Минкови бани

Забележителности и туристически обекти в близост до почивен комплекс Минкови бани

Клисурски манастир "Св. Св. Кирил и Методий"

Клисурски манастир "Св. Св. Кирил и Методий" е действащ девически манастир. Той е четвъртия по големина манастир в България. Бил е център за духовен живот още по времето на Втората българска държава (1240 година). През 19 век светата обител бива напълно възстановена. Към нея се събира многобройно монашество. Клисурски манастир функционира като мъжка общежитиина света обител до 2008г., с последен игумен Архимандрит Антим. След това с благословението на Видински митрополит Дометиан, манастира бива населено от сестринство с майка игумения монахиня Таисия. В светата обител има иконописно ателие, в което сестринство изографисва икони по традицията на древната Охридска школа.
www.klisurskimanastir.com
Забележителности и туристически обекти в близост до почивен комплекс Минкови бани

Лопушански манастир "Свети Йоан Предтеча"

Лопушанският манастир "Свети Йоан Предтеча" е български православен манастир. Лопушанският манастир е разположен в чипровския дял на Стара планина на 300 м. надморска височина в долината на река Дългоделска Огоста, между селата Помеждин, Меляне и Георги Дамяново (до 1958г. с. Лопушна). Манастирът отстои на 21км. от Монтана, на 30км. от Берковица и на 55км. западно от Враца. Манастирът впечатлява със своя градеж, пропорции, архитектура и каменни пластики. Храмът е посветен на св. Йоан Предтеча. Той съхранява един от най-красивите иконостаси в Северна България, истинска филигранна изработка в най-добрите традиции на Самоковската школа. Иконите са дело на братята Николай и Станислав Доспевски. Лопушанският манастир е национален паметник на културата.
www.bg.wikipedia.org/wiki/Лопушански_манастир
Забележителности и туристически обекти в близост до почивен комплекс Минкови бани

Тодорини кукли

Тодорини кукли са група от 4 скалисти върха в Западна Стара планина, най-високият от които е с височина 1785м. Намира се на 10км. югозападно от Вършец и на 6км.. североизточно от прохода Петрохан. От върха се открива панорамна гледка към Ком на северозапад, Берковското поле и Монтана на север и Врачанския балкан на североизток. Северно от Тодорини кукли, на разстояние 5км. се намира Клисурският манастир. Туристически маршрути: От проход Петрохан, 2:00 часа. От прохода към върха се тръгва на изток през букова гора покрай хижа Петрохан, по червената маркировка на маршрута Ком - Емине. Излиза се на тревистото главно било и се върви на запад по колове зимна маркировка. При ридът на Тодорини кукли се отделя пътека на север към върховете. От Вършец, 4:00 часа, върхът е достъпен по няколко различни пътеки и коларски път. От Тодорини кукли може да се стигне до Клисурския манастир за около 2:30 часа.
www.bg.wikipedia.org/wiki/Тодорини_кукли
Забележителности и туристически обекти в близост до почивен комплекс Минкови бани

Ски през зимата на връх "Ком"

Ком (2016м.) е връх в западната част на Стара планина, южно от град Берковица. Известен е още като Голям Ком. Ком и разположените източно от него по-ниски върхове Среден и Малък Ком формират рид с приблизително разположение запад-изток, заоблено тревисто било, стръмен каменист северен склон и полегат тревист южен склон. Най-внушителната гледка е на север от върха — виждат се Берковица, Берковското поле и отдалечените на 30 километра Монтана и язовир Огоста. Внушителната гледка от върха е вдъхновила писателя Иван Вазов за написването на стихотворението "На Ком". В негова чест в близост до котата при върха е поставена каменна плоча с барелеф на писателя и стихове от "На Ком". От връх Ком е началото на маршрута „Ком - Емине“ - българската отсечка на европейския туристически маршрут Е-3. От връх Ком започва ежегодното off road състезание "Ком — Емине".
www.bg.wikipedia.org/wiki/Ком
Забележителности и туристически обекти в близост до почивен комплекс Минкови бани

Белоградчишки скали

Белоградчишките скали са скални фигури, високи до 200м., разположени в Западния Предбалкан, близо до град Белоградчик. Образуват ивица с дължина 30км. и ширина до 3км. Включени са в списъка на Стоте национални туристически обекта. Белоградчишките скали се състоят от три скални групи. Обявени са за природна забележителност през 1949г./span> Така в продължение на милиони години се създали причудливите форми на Белоградчишките скали. В пясъчника и варовика се образували и над 100 пещери. Тези скални колони, образуват естествена крепост, чийто отбранителен потенциал е бил експлоатиран от древни времена.
www.bg.wikipedia.org/wiki/Белоградчишки_скали
Забележителности и туристически обекти в близост до почивен комплекс Минкови бани

Пещера Магурата

Магурата е сред най-красивите пещери в България. Намира се в Северозападна България, Западна Стара планина, близо до село Рабиша, на около 18 километра от град Белоградчик. Тя е сред най-големите пещери в България – общата дължина на галериите ѝ е 2,5км. Най-голямото по площ вътрешно езеро в България се намира в непосредствена близост до пещерата – Рабишкото езеро. Пещерата и районът около нея са обявени за природна забележителност. В разклонение на пещерата се произвежда пенливо вино поради идеалните за това условия - много близки до тези в областта Шампания. В пещерата са открити кости от пещерна мечка, пещерна хиена и др. По стените могат да се видят рисунки от няколко исторически епохи. Най-ранните рисунки са от времето на късния палеолит, като има и от времето на неолита; най-новите са от бронзовата епоха и са рисувани между 3000 и 1200г. пр.н.е. Рисунките изобразяват предимно ловни сцени.
www.bg.wikipedia.org/wiki/Магура
Забележителности и туристически обекти в близост до почивен комплекс Минкови бани

Пещера Леденика

Леденика е пещера в Стара планина с множество галерии и интересни карстови форми — сталактити и сталагмити, формирани в продължение на хиляди години. Намира се в северозападния – Стрешерски дял на Врачанската планина, на 19км. от гр. Враца. Пещерата е дълга около 300 м и има десет зали, най-голямата от които е известна като Концертната зала. Температурата в пещерата варира от –7°С до 15°С, до 8°С във вътрешността. Влажността на въздуха е 92%. Някога пещерата е била пълна с вода, но постепенно водата е изчезнала и е останало само едно изключително малко езеро, наречено Езерото на желанията.
www.bg.wikipedia.org/wiki/Леденика
Забележителности и туристически обекти в близост до почивен комплекс Минкови бани

Риболов на Язовир Огоста

Огоста е язовир в Северозападна България, четвъртият по площ и втори по обем изкуствен водоем в страната. Събира водите на реките Огоста, Бързия и Златица, и се намира на 600 метра югозападно от крайните квартали на Монтана, на 60 метра над нивото на града. Водосборният басейн е с площ 948км2., а самият язовир заема площ от 23,6км2. Средногодишната водна маса е 384млн.м3, а общият обем - 506млн.м3. Идеален е за любителите на риболова, където спокойно може да ловите риба и да се любувате на красивите гледки около язовира.
www.bg.wikipedia.org/wiki/Огоста_(язовир)‎

Снимки

Използваните снимки и текстове за туризъм около Минкови бани не са собственост на Минкови бани и са взети от google и wikipedia!

Събития в Минкови Бани

Организиране на събития, сватби и тържества в почивен комплекс Минкови бани

Сватби и тържества в Минкови бани

Почивен комплекс "Минкови бани" организира провеждане на семейни и фирмени тържества, конферентни срещи, туристически излети до близки забележителности - Клисурски манастир, Тодорини кукли и още много други места...

вижте повече